gids

Ketters, beulen & heksen

We staan hier op de guldenberg waar zich de eerste woning van de beul van Antwerpen bevond. Onze middeleeuws gids ‘hennen de ongewassene’ vertelt je hier zijn levensverhaal.

Hoe hij onvrijwillig de taak van beul kreeg toegeworpen, hoe hij zijn kost als ‘hoerenkoning ‘ en ‘stadshondenvanger’ verdiende en waarom hij delen van het lichaam van veroordeelden verkocht.

Ook neem ik je mee naar mijn werkplaats ‘ het steen ‘ waar ik je introduceer bij mijn collega ‘ de steenweerder’ die werd bijgestaan door de ‘binnen en buitensluiters’ . Wat hun taken waren en hoe zij hun ‘cliënten’ behandelden, leg ik je graag uit.

Mag ik je ook mijn instrumenten tonen die mij hielpen om de waarheid te achterhalen? Of de bestraffingen die ik kon uitvoeren, en welke me het liefst waren? Natuurlijk pas nadat je voor de ‘ vierschaar’ bent verschenen. Gelukkig diende ik niet iedereen ter dood te brengen, soms kwam je er met de ‘schupstoel’ vanaf.

Het waren niet enkel misdadigers die ik onderhanden nam, doch ook ketters zoals calvinisten, anabaptisten, etc. en éénmaal een heks.

Maar weet dat je na deze wandeling blij mag zijn dat je in deze tijden leeft en niet in de mijne , waar het principe ‘ een oog voor een oog’ nog veel invloed had in de rechtspleging.

Prijzen

Tijd: +-2h (pauze inbegrepen)

Kostprijs: €185
(max. aantal deelnemers 20)