gids

Gerechtshof Britselei

Na jaren van leegstand, en restauratiewerkzaamheden werd deze tempel van rechtspraak terug in zijn oude glorie hersteld en kan u het vanaf 2024 terug met gids bezoeken.

Tijdens deze twee uur durende rondleiding wordt je ondergedompeld in de 19e -eeuwse symboliek van vrijmetselaars , gerechts- en andere eye catchers. Ook het moeilijke bouwproces met 2 bouwheren, de bijna staking der advocaten die het niet zagen zitten om zich naar daar te moeten verplaatsen i.p.v. naar het toenmalige gerechtshof op de Groenplaats, en zeker de spotnaam van ‘ omgekeerde biljarttafel, ’ worden je verklaard.

Uiteraard komt ook de assisenzaal met zijn imponerende schilderijen – alhoewel zijn het wel schilderijen? -, die allen verwijzen naar belangrijke voorvallen uit de Antwerpse middeleeuwse rechtsgeschiedenis, ruim aan bod.

Ook het leed dat deze muren hebben aanschouwd, met de beroemdste processen die hier hebben plaatsgevonden:  zoals de gifmengster uit de hogere rijke  klasse, als de eerste moord waarin een lijk aan stukken werd gesneden; en nog andere  die allen de voorpagina der kranten vulden, komen terug tot leven.  En weet je hoe indertijd de uitkomst van een proces bekend werd gemaakt aan het publiek?

Uiteraard mogen de straffen die in het prille België werden gehanteerd zoals, brandmerken of de doodstraf met de guillotine, niet ontbreken. Weet je wanneer deze ‘humane onthoofdingsmachine’ laatst openbaar werd gebruikt op de Grote Markt te Antwerpen? Nee, na deze rondleiding wel.

Prijzen

Enkel op donderdag namiddagen

Tijd: +-1h30

Groepen: €140
(max. aantal deelnemers 20)

boekingen

Voor scholen, hogescholen en universiteiten reserveren via anita.serneels@telenet.be.

Alle andere groepen via het contactformulier.

Vanaf zomermaanden 2024

Boek: Het "oude" gerechtshof

Verleden, heden en toekomst

Verwacht voor zomermaanden 2024!
Binnenkort verschijnt het boek geschreven in samenwerking met fotograaf Glen Peelman op de markt.

Hierin kan u al de weetjes over het gebouw terugvinden, gedocumenteerd met prachtige foto’s van zowel openbare plaatsen als niet toegankelijke.

Auteurs: Glen Peelmans & Walter Clement